AWRA Foundation BEBAS SILIKON

AWRA Foundation BEBAS SILIKON

Pertanyaan/Tempahan

AinShaari 019 289 9202

29 January 2013

Scaling Gigi & Check up Mawaddah

Bismillah...

pernah dengar pasal scaling gigi? atau cuci gigi? haaa..23 jan yang lepas, saya pergi buat scaling gigi di klinik kesihatan bangi. sebelum tu dok survey2 di internet...bayaran untuk scaling di klinik swasta makan duit ratus2..haila..pastu bertanya di klinik kerajaan murahnya...RM3 je kene.

mula tu ada gak rasa takut...sebab ada yang cakap sampai berdarah2...almaklumlah tak pernah buat. nak senyum pon rasa malu2 segan gitu..sebab ada plague pada gigi (ala yang kuning2 tu) juga karies gigi..malu gak la..hehehe

masa tu saya pergi dengan adik saya...actually saya pergi untuk checkup Mawaddah...sambil tunggu di bawah saya dah ambil nombor untuk cuci gigi ni. jadi tak perlu tunggu lama laa..berat Mawaddah naik sikit je...2 bulan lepas 6.8kg, dan timbang kali ni 7.1kg je..naik 300g...huhu...janji naik..lagipun dia dah makin lasak dah...dah siap yang bawah terus naik atas terus buat sebab nombor saya sudah dipanggil. jadi saya terus masuk saja..

pengalaman saya..huhu amat mengilukan sebab saya ni jenis yang tak tahan pada ngilu..bunyi garfu bergesel pon dah ngilu yang amat...hhoho..inikan pula bunyi mesin tu...rasa macam nak tolak je tangan doktot tu..hahaha..tapi saya tetap cool, control ayu..kah3..mesti doktot tu tau saya ni sebenarnya tengah tahan ngilu sebab badan saya keras je..hahahha...

darah memang banyak.segala makanan dan plague yang ada pd celahan gigi semuanya dah tanggal..seronok je rasa selepas scaling ni...murah & puas hati...

saya nekad lepas ni nak buat 2x setahun laa...hehehehe..

gambar di bawah contoh proses scaling ni...




http://3.bp.blogspot.com/-bSAWZBLcLxw/TZv-YQNIxRI/AAAAAAAABkA/OaQnPT_l0Fc/s1600/scaling1-e1280588892448.jpg
----------------------
Salam Sayang,

2 comments: