AWRA Foundation BEBAS SILIKON

AWRA Foundation BEBAS SILIKON

Pertanyaan/Tempahan

AinShaari 019 289 9202

03 July 2014

Cara Solat Terawih Sendirian

Kita wanita sering timbul di benak adakah solat kita betul atau tidak kan? Niat di hati hendak ke surau atau masjid untuk solat berjemaah, tetapi memandangkan mempunyai anak-anak yang masih kecil, niat tersebut terpaksa ditangguhkan. "tunggulah anak besar sedikit nanti boleh bawa mereka bersama".

Sesetengah orang tiada masalah untuk membawa anak kecil mereka solat berjemaah bersama. Saya pula takut mengganggu jemaah lain. Anak yang masih kecil belum mengerti apa-apa lagi. Lapar, dahaga tidak mengira masa dan tempat. Jadi itu juga saya pertimbangkan.

Akhirnya, saya ambil keputusan untuk solat sendirian di rumah sahaja. Kepada ibu-ibu lain yang mengalami situasi sama seperti saya, jom kita baca info mengenai solat terawih sendirian ini. Moga bermanfaat dan diamalkan sebaik mungkin. Semoga amalan kita ini dipandang dan diterima oleh Allah swt. InsyaAllah....


Soalan; saya ada dua soalan;
1 ) Bagaimana nak buat solat taraweh bersendirian?
2 ) Adakah selawat selepas setiap 2 rakaat solat taraweh itu perlu dan macamana kalau tidak buat dan cara melakukanya (tidak berselawat)

Jawapan;

1. Solat terawih sama seperti solat-solat sunat yang lain yang biasa kita lakukan, iaitu ditunaikan dua-dua rakaat dengan bermula dari takbir dan diakhiri dengan memberi salam. Ketika hendak solat, niatkan di dalam hati untuk mengerjakan solat terawih atau qiyam Ramadhan, kemudian lakukan solat sebagaimana biasa. Bacaan-bacaan di dalam solat juga sebagaimana yang biasa dibaca dalam solat-solat yang lain. Kesimpulannya, yang berbeza dalam solat terawih ini ialah niatnya sahaja. Adapun rukun-rukun dan sunat-sunat di dalam solat, ia sama seperti dalam solat-solat yang lain. Oleh kerana solat terawih dilakukan dua-dua rakaat, maka setiap dua rakaat hendaklah memberi salam dan kemudian bangun mengerjakan lagi dua rakaat hinggalah sempurna bilangan rakaat yang dikehendaki (lapan, dua puluh atau sebagainya).

2. Adapun berselawat selepas setiap dua rakaat, ia tidaklah wajib dan tidak mencacatkan solat terawih jika tidak melakukannya. Amalan berselawat itu hanya dilakukan sebagai selingan antara dua-dua rakaat solat untuk memberi kerehatan sesuai dengan nama solat itu “Solat Terawih”. Ia bukanlah sabit dari amalan Nabi s.a.w. secara khusus. Jika kita tidak berselawat, kita boleh menggantinya dengan ibadah-ibadah yang lain seperti berzikir, berdoa, membaca al-Quran, bertazkirah dan sebagainya. Dan harus juga kita meneruskan solat tanpa menyelanginya dengan sebarang ibadah yang lain.

Untuk mendapatkan maklumat yang lebih lengkap tentang solat terawih, sila baca di blog Laman Fiqh Anda (http://fiqh-am.blogspot.com/).

Wallahu a’lam.


Oleh USTAZ AHMAD ADNAN FADZIL


AinShaari || 019.289.9202 || Rania Bangi
COD B.B.Bangi, Kajang, Serdang, Putrajaya
POS ke seluruh Malaysia

No comments:

Post a Comment